Mięsa w diecie moich zwierząt: Kaczka

kwietnia 06, 2019

 
Kaczka ze względu, na dużą popularność i przyzwoitą cenę, bardzo często gości w miskach moich zwierząt. Mięso z kaczki jest bardzo lubiane przez dziewczyny. Tak więc w dzisiejszym wpisie chciałbym wam nieco przybliżyć temat kaczki w diecie moich zwierząt.

Kaczka - słów kilka
Kaczka jest mięsem tłustym i kalorycznym. Najchudsza z całej tuszki jest pierś, 100g zawiera ok 140 kcal bez skóry (ze skórą ok 200 kcal). Dla porównania w 100g piersi z Indyka bez skóry znajduje się ok 84 kcal, natomiast w piersi kurczaka 99 kcal. W mięsie kaczym znajduje się sporo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają pozytywny wpływ na układ krwionośny. Ponadto kaczka zawiera dużo witamin, między innymi tych z grupy B oraz witaminy A i E. Jest również bogata w makro i mikro elementy np. żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk. Kaczka jest również bogatym źródłem białka, 100g piersi (bez skóry) zawiera 28g, natomiast ze skórą 25g.


Gdzie kupić kaczkę?
Kaczki nie są trudno dostępnym mięsem, kupić je możemy praktycznie w każdym markecie czy sklepie mięsnym. Mięso, to sprzedawane jest, na wiele sposobów. Znaleźć możemy np. porcję rosołową z kaczki, piersi z kaczki, nogi, skrzydełka, szyje. Dostępne są również podroby - wątroba, żołądki, serca lub smalec z kaczki. Ja przeważnie kupuję całą tuszkę, ponieważ jest, to dla mnie najbardziej opłacalne. Ceny kaczek zależą od sklepu w jakim je kupujemy, cała tuszka kosztuje 14-35zł w zależności od wagi i ceny za 1kg. Bardzo często w Lidlu czy Biedronce są promocje, gdzie możemy ją dorwać za całkiem niezłą cenę.


Na zdjęciu wątroba z kaczki, która ze względu na to, że jest podrobem stanowi niewielki dodatek w diecie dziewczyn i nie jest kupowana często.


Porcjowanie/trybowanie kaczki
Obróbka kaczki nie jest trudna, porcjuje się ją podobnie jak kurczaka. Oddzielanie mięsa od kości, również nie należy do trudnych. Oczywiście można, to robić tak jak profesjonaliści, ja jednak najpierw porcjuje a potem normalnie i dokładnie oddzielam mięso. Zazwyczaj z całej tuszki wychodzi mi ok/ponad 1kg mięsa ze skórami.

   
Kaczka w diecie moich zwierząt
Kaczka zaraz po króliku jest drugim najczęściej kupowanym prze zemnie mięsem. Z całej trójki najbardziej ją lubi Psotka a najmniej Sonia, która nie zawsze ma, na nią ochotę. Dziewczyny dostają to mięso co 2-4 tygodnie na zmianę z innymi. Niekiedy mieszam im ją z innym rodzajem mięsa, przeważnie z królikiem lub indykiem.




Kaczka ze względu, na to że jest tłustym mięsem nie nadaj się dla każdego. Sonia ze względu na wątrobę, nie je jej często a jak już, to dostaje samą pierś. 

Nie polecam jej kupować ''na start'' karmienia mięsem, gdyż może spowodować rozwolnienie. Lepszym wyjściem będzie chudsze mięso np. królik lub indyk.

You Might Also Like

2 komentarze

  1. Zeby kaczki zenskie oice grace nie zakopywali w Ziemi .bo mało miesa w karmie

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypłukać mięso trzeba zeby suche nie bylo

    OdpowiedzUsuń

Popularne Posty

Preparat na odporność